,

Ревю на една брилянтна книга. (Брилянтните - Маркъс Сейки)




Автор: Маркъс Сейки
Заглавие: Брилянтните
Жанр: трилър
Рейтинг: 5/5
Бележка: първият ми трилър и никак не съм разочарована!     
 

 Преди трийсет години се появяват първите брилянтни - хора с развити способности в различни области. Агент Ник Купър е от организацията ДАР,  която работи за мира между абнормите и нормалните. И дори той самият да е брилянт, това не му пречи да бъде най-добрият агент на организацията. А случаят, по който той работи от години, е за залавянето на Джон Смит - терорист, абнорм, който има сериозно досие и кървави ръце. Но се оказва, че тук нещата не са толкова прости, колкото Ник си мисли... 


Хареса ми! Това като че ли е първата ми книга от жанра "трилър", а и от Маркъс Сейки. И като цяло покри доста от очакванията ми, които този жанр трябва да притежава. Това е една мега зарибяваща книга, която ще ви накара да мислите с няколко хода напред. Действието е постоянен екшън, който няма да ви остави да си поемете дъх, а оригиналният стил на писане само допринася за визията й на нещо различно. 

 Ще започна със стила на писане, защото той се забелязва още на първите страници. Начинът, по който Сейки пише, е доста различен от това, с което съм свикнала при фентъзи книгите. Някак си по-сериозен, работи с факти и добре познава фиктивния си свят, което допринася за чувството на трилър. Обаче на най-първо място е описанието на действието и обстановката, докато отношенията между героите са на по-заден план. Но това изобщо не пречи на историята и даже допринася към нея, защото забелязах колко много сюжета би се забавил, ако имаше вмъкнати и чувствата на героите.

 Също така, има много реплики, непрекъснати от описания и тям подобни, което прави четенето много приятно и се раздвижва допълнително сюжета. И Сейки успява дори и без да споменава кой какво казва, да направи диалозите напълно разбираеми. Което по-скоро изгражда героите откъм речевата им страна, защото рядко можем да се доберем до мислите на някого от тях. Като цяло стилът ми допадна заради това, че няма нищо излишно и се чете плавно.
 Единствената ми забележка за книгата е, че авторът не е особено щедър във външните описания на героите. Винаги даден герой беше описан първо с ръст, после с телосложение и след това някакви допълнителни неща, но никога с по-подробни лицеви характеристики. От една страна това прави едно неангажиращо действие, което не те затормозява с допълнителна информация. Но от друга  страна, на места почувствах малко глад за подробности. Поне героите не са много и са през цялото време в тесен кръг. 

 Относно сюжета мога да ви споделя, че е сложен и не си спомням да съм попадала на някакв неточности и дупки, всичко ми се стори добре обмислено и кулминацията на книгата си я бива.   

 Тук се сещам за анотацията на книгата. (Знам, че малко в края се сещам, ама какво да се прави...) Честно казано, когато прочетох думата "надарен" и "абнорм", очаквах някакви свръх хора със супер сили като при "Алена кралица", например. Но тези надарени се оказаха по-различни и някак... по-реалистични, да бъда честна. В началото, когато разбрах, че няма да има огнехвърлящи хора, например, не си спомням дали се разочаровах, но сега определено знам, че съм много доволна от начина, по който Сейки е вмъкнал "брилянтното" в историята си. И знам, че и вие няма да съжалявате. Ще си отдъхнете от цялата лавина от силни тийнейджърки, които спасяват света със своите новооткрити аномални способности.  

 Книгата бих могла да я препоръчам на всеки, буквално. Смятам че дори и да не сте чели трилъри досега, то тази ще ви се хареса заради всичко, което изброих по-горе. И особено си заслужава заради сюжета и неговото конструиране. 

А и в края на книгата се споменава, че предстои и втора част, така че побързайте!

Благодаря ви за вниманието и благодаря на издателство Ибис за поредната страхотна книга!
      

Наричат ги надарени, отклонения, абнорми или просто брилянтните. Един процент от човешката популация, чиито необикновени дарби са довели света до невероятен научен и технологичен прогрес. Те могат да узнаят най-дълбоко заровените тайни на човек само като го погледнат, умеят да се придвижват невидими в тълпата, както и да сринат световните финансови пазари с един-единствен добре премерен удар.
Ник Купър е топ агент на тайна правителствена организация с неограничен бюджет, чиято основна задача е контрола и обезвреждането на опасни брилянтни. Самият Купър е надарен с уникалната способност да разчита езика на тялото и да предвижда ходовете на противниците си. Това го превръща в перфектния ловец – брилянтен, който преследва брилянтни.
Последната му мишена е терорист със смъртоносна дарба и гибелни амбиции, довел страната на прага на гражданска война със серия от кървави атентати. За да спре най-опасния престъпник в света, Купър ще трябва да се изправи лице в лице с истината за собствения си вид и да потъпче всичко, в което вярва.

0 коментара:

Публикуване на коментар