, , ,

6 начина да четем повече за по-малко пари.

Привет!  
Всеки от нас - читателите - се е сблъсквал с тази трудност да не му достигат пари да си закупи всичките книги, които си е харесал в книжарницата, по интернет или от препоръка на приятел. Нали така? Е, днес съм тук със задачата да ви споделя шест от моите метода за по-евтино четене. Приготвила съм ви цели шест начина, с които бихте могли да четете по много, но по-евтино. 



1. Библиотеките
 Изглежда, че в последно време хората все повече забравят за библиотеките. Хора, те все още съществуват! И са пълни с книги! Но, да, разбирам, че не на всяко кътче в страната ни има библиотеки. Всички сме чували оттук оттам новини за някоя западнала селска библиотека с двадесет книги на кръст. Тъжно е, знам. Обаче защо там, където има хубави и добре оборудвани библиотеки да не възползвате от тях? Знаете ли колко книги ще прочетете само за 5 лева годишна такса? (дори може би по-малко...)



2. Електронните четци
 Като горд собственик на един такъв, го препоръчвам горещо на всеки един читател. Това е едно нещо, което всеки трябва да има. Откакто се сдобих с електронния си четец, просто не мога да си представя читателската си рутина без него. Четецът (зависи от моделът) може да събере хиляди е-книги в себе си, а вие може да го носите навсякъде, защото може да се побере в задния ви джоб. (но не е препоръчително да го слагате там, защото колкото и да е компактен, толкова е и лек и няма да го усетите преди да... схванахте.) А най-хубавото на ел.четците е, че батерията им може да издържи до два месеца! Екраните им са безопасни за очите ви, така че няма от какво да се притеснявате. 
 Тук идеята ми бе, че ел.четците помагат да четете много за малко пари, защото е-книгите, могат да се намерят дори безплатно. Има легални сайтове, където можете да си намерите е-книги.  А самите ел.книги в онлайн книжарниците в повечето случаи се продават наполовн цена. 
 А, ако се чудите, моят четец е Pocketbook Ultra и ми върши страхотна работа. По принцип не препоръчвам киндъл моделите, защото те не могат да отварят различни формати книги от mobi. Докато другите марки имат възможности за epub (най-разпространеното), PDF, Fb2, doc., txt и други. Имайте това наум когато си избирате четец.
И внимание! : внимавайте книгите, които сваляте, да са от легални сайтове и по законни пътища!



3. Обяви за книги
  Книгите "втора ръка" са наистина чудесно нещо! Ако смятате, че купуването на "употребявани" книги е нещо неприятно или от този род... се лъжете. В повечето случаи хората продават книгите си (четени веднъж), защото нямат място за тях в къщата си. И обикновено ги продават на добри цени, затова защо да не опитате? Само във фейсбук има минимум десет групи за продажба на книги.



4. Размяна на книги
  Това е един вариант за евтино четене, за който ще трябва и вие да дадете нещо от себе си. Често срещам хора, които биха се съгласили вместо да продадат книгите си, да ги разменят за такива, които не са чели. Само трябва да попитате дали искат. А къде да намерите такива хора? Ами отново във фейсбук групите.



5. Абонирайте се за големи компании 
 Голям плюс ви носи това, ако можете да четете на английски. Ако станете клиент на големи компании като Amazon или Barnes and Noble, ще видите, че те често изпращат бюлетини по имейла ви с промоции на е-книги, а някои дори ги дават безплатно. Особено Амазон има хиляди книги, които в този момент са безплатни за сваляне. Но това е, че трябва да знаете английски. Не знам да има такова нещо в България...



6. Станете рецензист.
 (Не знам дали се нарича така специалността, но сега ще обясня.)
 Ала тук отново е добре да знаете чужд език. Също и да сте добри критици. Рецензисти, са хората, които четат дадена книга в оригинал и решават дали си струва издателството да я преведе и издаде. Правят рецензии (като книжно ревю) и издателствата им плащат за това. (от порядъка на 100-150лева на книга) Предупреждавам! Познавам вътрешен човек, който ми е споделял, че в тази сфера има много конкуренция. Това е така заради леснотата, с която се взимат пари. Но това не пречи да се свържете с издателството и да попитате, но моля ви, правете го само ако сте сигурни в заложбите си.    



Бонус!
7. Започнете малък бизнес! 
 Ако имате сръчни ръчички, защо да не започнете да творите нещо за сферата на книгоманите? Например ръчно направени книгоразделители, свещи, сувенирчета, рисунки и каквото още се сетите, което има общо с книгите. Хората обичат такива неща, особено ако са свързани с любимият им герой. А и по интернет всичко може да се продаде, както ми напомни една моя приятелка. Така ще припечелите парички за нови книги. Единствено трябва да си направите страничка във фейсбук и да започнете да творите!





 Надявам се тези съвети да са ви помогнали! Аз лично имам любимци под номера 1, 2 и 3 защото са най-лесните за изпълнение. А ако вие имате някоя тайна, която ви помага да четете повече за малко пари, то тогава не се колебайте и я споделете в коментарите!



Благодаря ви за отделеното време! Ако статията ви е харесала, то може да се абонирате за месечния ми бюлетин от формата някъде по-надолу в блога (скролнете надолу) и ще научавате първи за подобни постове!

5 коментара:

  1. Много хубав пост , аз също залагам на електронните книги и на библиотеките от време на време. Също така ,ако много искам да притежавам някоя книга дебна добри промоции , тъй като периодично някой издателства наистина радвам читателите с добри отстъпки.В крайна сметка важното е да намираме удоволствието в четенето :)

    ОтговорИзтриване
  2. Радвам се, че поста ти харесва! ^-^

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотна публикация и много свежи и ценни съвети за читателите! Аз също залагам на книгите втора ръка и четеца си! Да си купя четец бе една от най-добрите ми идеи и с две ръце го препоръчвам на всеки един читател :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Моето решение да си взема ел.четец бе съвсем случайно и дойде изневиделица. Обаче след това... направо не се отделям от него!

      Изтриване
  4. Чудесна публикация. С удоволствие изчетох цялата пулбикация. Успех с този блог и с развитието му!

    Приятелски препоръчвам да посетите нашият проект за SEO и
    Дигитален маркетинг за по-голяма популярност в Интернет

    ОтговорИзтриване