, ,

Ревю на „Каравал“ - най-цветната книга.



*книжно ревю без спойлери*

Автор: Стефани Гарбър
Заглавие: Каравал
Жанр: тийн роман, фентъзи
Оценка: 5/5




ДОБРЕ ДОШЛИ НА КАРАВАЛА, КЪДЕТО НИЩО НЕ Е ТАКОВА, КАКВОТО ИЗГЛЕЖДА.
Скарлет и Тела никога не са напускали своя мъничък остров и отдавна копнеят за чудесата на Каравала, ежегодното едноседмично представление, където на публиката е позволено да участва в шоуто наравно с артистите.
Каравалът е магия. Мистерия. Приключение.
Когато дълго чаканите покани най-после пристигат, изглежда, че мечтите на двете сестри най- сетне са се сбъднали. Ала едва стъпили на брега на вълшебния остров, Тела изчезва, отвлечена от Легендата, мистериозния собственик на Каравала.
Скарлет е чувала, че всичко, което се случва на Каравала, е постановка, ала въпреки това бързо попада в опасните мрежи на любов, магия и разочарования.
Така или иначе, трябва непременно да открие сестра си, преди играта да стигне до своя край и Тела да изчезне завинаги...
Каквото и да сте чували за Каравала, действителността надхвърля чутото. Каравалът е повече от игра или представление. Ако на света съществува магия, най-вероятно е да я намерите именно там.




    Приветствия в моя блог, читатели!
    „Каравал“ много лесно ме спечели с корицата, а малко след това и с анотацията си. Напоследък се вдигна доста шум из блогърското общество за дебюта на Стефани Гарбър и това ме реши да посегна към романа. Признавам, книгата има всичко, което обичам в един тийн фентъзи роман – добре изграден свят, малко любов, приключения и много магия! А „Каравал“ направо прелива от тях.    

"Каквото и да си чувала за Каравала, то дори не се доближава дo реалността. Не става дума за обикновена игра или представление, не. То е магия, единственото вълшебство, което ще откриеш на този свят."

    „Каравал“ обхваща само една седмица като време от живота на главните героини Скарлет и Донатела, като пет дни са изцяло отдадени на Каравала. Книгата обхваща теми като любовта, била тя между сестри и семейство, или между двама влюбени; жертвоготовността за близките ти; доверието и... магията. Всички тези теми се преплитат в „нишки на лъжи и истини“. А магията е нищо, което сте срещали досега. Изненадах се колко добре се е получила тя, защото в началото нямаше особено добри обещания, но, предполагам, че просто не бях свикнала със стила на Гарбър.

    Най-голямо впечатление от героите ми направи Тела, сестрата на Скарлет. В началото се запознаваме с нея като с една бунтовничка купонджийка, която е веднага готова да скочи, без изобщо да мисли. Но накрая всъщност се оказва, че тя е била най-пресметливата от всички. 

    Бих казала, че в книгата има и малко мистерия, освен фентъзи. Докато четем, възникват множество въпроси като: кой е Легендата? Дали това е истинският Джулиан? Това част от играта ли е?  С всеки изминал ден от Каравала, вече се чудих дали да вярвам на всичко, казано от героите и слагах под съмнение всяко едно нещо. Авторката се е справила много добре с изграждането на една ролева игра с много изненади. Но това все пак е Каравала и всичко е част от играта ;)

    Нещото, което ми липсваше, като че ли беше непълната портретна характеристика на героите. Твърде оскъдно бяха представени повечето герои и има много малко дадени детайли за тях, на които да стъпим. Единствено Джулиан беше по-обстойно описан. Но, ако си падате по това да имате повече „творческа изявеност“, когато става дума за това да си представите визията на героите, „Каравал“ ще ви допадне. 

    В заключение ще кажа, че съм много доволна. Хареса ми историята и това определено е най-цветната книга, която някога съм чела. Буквално всичко си има цвят – всяко чувство, всяко действие и дори мириса на въздуха е оцветен. В края на годината смятам да направя класация с най-добрите книги от 2017 и със сигурност тази ще е в челната тройка. С лекота отдавам 5/5 звезди на "Каравал".



Благодаря на изд. Бард за книгата и на вас, читатели, за вниманието! До скоро!♥



Полезни линкове:

Книгата в Goodreads
Фейсбук страницата на The Book Pub
Моят книжен Instagram профил








0 коментара:

Публикуване на коментар