,

Ревю на Приказки за чудатите


Автор: Рансъм Ригс
Заглавие:   Приказки за чудатите/ Tales of the Peculiar
Моят рейтинг:
                                                                 


Това е книга с приказки и истории от света на чудатите от Рансъм Ригс. Представлява нещо подобно на книгата от барда Бийдъл от Дж. Роулинг, но с истории написани от Милърд Нълингс, герой който познаваме от останалите книги на Ригс: "Домът на мис Перигрин за чудати деца", "Градът на гладните" и "Библиотеката на душите". В книгата има общо 10 интересни приказки, такива, каквито не сте чели никога досега. Чудати, необикновени и завладяващи странното, което е  във всеки човек.


Много исках да прочета тези приказки, защото книгите за чудатите деца много ми харесват. И ето, сега държа в ръцете си тази книга с прекрасни илюстрации и дизайн, а и с още по-хубави и необикновени приказки. Отсега ще спомена, че ако ваш приятел много харесва мис Перигрин и искате да му вземете подарък, това би бил перфектният.В нея, както споменах, има общо 10 приказки и между някои от тях има вмъкнати бележки от автора (по-точно от Милърд, който е един от героите от предишните книги), също и присъстват интересни бележки под линия, поясняващи отделни моменти в историята на чудатите.

 Тези приказки, които най-много ми харесаха, бяха за принцесата с раздвоения език, първата имбрин, говорещата с духове жена и за скакалецът, която пък ми беше най-любима от всички. За скакалецът ми хареса най-много, защото в нея поуката е, че трябва винаги да обичаш семейството си такива, каквито са. Освен тази поука, в тези приказки можете да откриете и много други, смислови или не, но определено ще се забавлявате.

 Единствено последната приказка ми остави лошо впечатление. Дори и с алтернативния край, който Милърд измисля, приказката пак няма смисъл за мен и това е единственото, което мога да спомена, че не ми допадна в книгата, което си е нищо, защото на други може и да им хареса тази история.  

Споменах също, че дизайнът е красив и това е, защото са запазили оригиналните илюстрации от Ендрю Дейвидсън. Като цяло дизайнът си е приказен със своите златни букви на заглавията и страниците, както и при увода където рамката на страниците също е нарисувана.



А относно съдържанието на приказките ще ви кажа, че ако харесвате другите книги на автора няма да съжалявате, защото той не излиза от жанра си и от, така да се изразя, свои чудати води. Има моменти, които са си наистина чудати и странни, дори малко брутални, но искрено се забавлявах да чета тези страници. Книгата е перфектно допълнение към колекцията ви от чудати книги и ви я препоръчвам, ако желаете да се позабавлявате с някоя приказка и за момент да оставите тежките романи настрана.


                                                                                               





Преди мис Перигрин да им даде дом, историята на чудатите била записана в приказките...
 
„Приказки за чудатите“ разкриват тайни за света на чудатите – представени за първи път от Рансъм Ригс в известната му поредица „Домът на мис Перигрин за чудати деца“.
 
В този чудесен сборник от приказни истории Рансъм Ригс ви кани да откриете тайните легенди на чудатия свят. Принцеса с раздвоен език, първата имбрин и нейната нелека участ, момиче, което говори с призраци, и заможни канибали, прехранващи се със захвърлените крайници на други чудати... Това са само някои от героите, чиито истории ще ви запленят, събрани и коментирани от Милърд Нълингс, един от най-прочутите чудати учени и книжовници.
Богато илюстрирана от световноизвестния художник Ендрю Дейвидсън, тази завладяваща, пищна и наистина чудата антология е великолепен подарък за всички фенове – и за всички любители на разказваческото изкуство.
Издателство: Бард
Страници: 224
Цена:17.50 лв.


Благодаря на издателство Бард за предоставената възможност! А ако харесвате тази поредица, можете да харесате страницата й във Фейсбук!

0 коментара:

Публикуване на коментар